Het beste verkeersveiligheidsidee voor uw buurt

We doen mee met een idee. De regiopolitie doet een actie : http://politie.nl/Groningen/Verkeer/Voorlichtingscampagnes/9hetbesteverk... en wij hebben ons opgegeven met het volgende idee: Een wijkverkeersexamen!

Aanrijding BoteringestraatAanrijding Boteringestraat

We organiseren een “Wijkverkeersexamen” in onze wijk, waarbij we gebruik maken van foto’s van situaties uit de wijk. Die zetten we op een beamer net als bij het “ echte” theorieexamen van het CBS. De situaties zijn dan niet alleen vanuit het perspectief van de automobilist, maar ook vanuit het perspectief van het kind of van de fietserster. Voor deelname is het van belang dat je op de hoogte bent van de situatie in de wijk (of niet.... maar dan maak je waarschijnlijk fouten)
Op deze manier is het voor iedereen leuk, maar komt er wel een discussie los over snelheid, voorrrang en gevaar. (Ja maar ik dacht dat....)
Om dit te kunnen doen gaan we eerst samen met een verkeersdeskundige (rijschoolhouder?) door de wijk heen om de situaties te bekijken. Daarna maken we met een aantal wijkbewoners de foto’s, die zetten we in scene.
Een aantal van die foto’s zetten we op de website en in de wijkkrant als lokker voor deelname. Daarna gaan we alle wijkbewoners uitnodigen bij ons in de zaal, en kunnen mensen de antwoorden aankruisen op een soort bingoformulier. Na inlevering van alle formulieren, een discussie en misschien nog een presentatie door bijvoorbeeld iemand van veilig verkeer hebben we vast een winnaar, en die mag dan een keer een slipcursus doen of zo.
V oor de mensen die niet meegedaan hebben publiceren we dan alle vragen nog een keer in de wijkkrant, zodat ze op die manier toch een beetje mee kunnen doen. Via de website tenslotte kunnen we de situaties vastleggen zodat mensen later nog eens kunnen kijken “ hoe het ook alweer zat” .
Een remproef en een laserguncontrole (vooral op de Boteringestraat) zouden hier goed bij passen!

‘Te hard rijden binnen de bebouwde kom, daar zijn geen excuses voor’
Binnen de bebouwde kom vindt de meeste interactie plaats tussen automobilisten en kwetsbare verkeersdeelnemers en zijn de gevaren het grootst. Te hard rijden binnen de bebouwde kom gebeurt heel vaak door de bewoners van de buurt zelf. Soms onbewust, soms bewust. Vaak is haast of stress dan de oorzaak. Zo’n overtreding lijkt onschuldig, maar kan al gauw ernstige gevolgen hebben. Bij ongeveer één op de drie dodelijke verkeersongelukken speelt te hoge snelheid een doorslaggevende rol. Een aanrijding met 30 km per uur is voor een voetganger vergelijkbaar met een val van de eerste verdieping van een flat. Zo’n aanrijding kost één op de tien voetgangers het leven. In 2010 vielen op de Nederlandse wegen met een maximumsnelheid van 50 km/u of minder binnen de bebouwde kom 182 doden.